Voor wie

Coaching is voor iedereen die iets wil verbetern op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Een aantal (fictieve) voorbeelden van coachvragen zijn:

Lia heeft het gevoel dat ze het nooit goed genoeg doet. Ze doet ontzettend haar best om alle ballen hoog te houden en honderd procent te leveren op haar werk, bij het opvoeden van haar kinderen en ook nog op de sportschool. Maar toch is er altijd wel iemand die het beter kan dan zij en ze heeft het gevoel dat ze op alle fronten faalt. Ze gaat steeds harder werken om nog meer te presteren en haar vriendinnen zeggen wel eens dat ze moet uitkijken dat ze geen burn-out krijgt. Maar zelf heeft ze alleen maar het gevoel dat ze niet genoeg gedaan heeft en dat het beter moet.
In de coaching leert Lia om tevreden te zijn met wie ze is, los van haar prestaties. Ze gaat werken vanuit een andere motivatie: omdat ze het leuk vindt om resultaat te behalen, in plaats van om te bewijzen dat ze de moeite waard is. Ze kiest in elke situatie bewust of ze wil gaan voor maximaal resultaat, of dat ze genoegen neemt met een voldoende. Door deze nieuwe motivatie merkt ze dat het werk haar energie gééft in plaats van dat het energie kost. En lukt het ook om ‘s avonds met een voldaan gevoel op de bank te zitten en niets te doen.

Na een vervelende ervaring waarbij hij moest overgeven in de bioscoop durft Mark niet meer naar de film. Hij voelt zich al misselijk worden als hij er aan denkt om naar de bioscoop te gaan. In het begin speelt dat alleen bij de bioscoop, maar na een tijdje begint hij zich gespannen voelen als hij in ruimtes is met veel mensen waar hij niet snel naar een WC kan. Het probleem wordt steeds erger en het belemmert hem in zijn dagelijks leven.
In de coaching blijkt dat de angst van Mark is gebaseerd op onzekerheid. Als hij zou overgeven waar een ander bij is, heeft hij het gevoel dat hij zich laat kennen en dat de ander hem als een sukkel ziet. Door te werken aan zijn gevoel van eigenwaarde krijgt Mark de overtuiging dat hij er mag zijn en dat een ongelukje met overgeven hier niets aan afdoet. Stap voor stap lukt het hem beter om te ontspannen in drukke ruimtes en na een tijdje gaat hij weer met plezier naar de bioscoop.

Sinds zijn pensioen gaat het steeds minder goed met Rogier. Tijdens het afscheid op zijn werk voelde hij zich nog erg trots op de mooie carrière die hij heeft gehad. Maar nu zit hij de hele dag thuis en lukt het hem niet om zich ergens toe te zetten. De plannen die hij altijd gemaakt had voor na zijn pensioen laat hij versloffen en zijn vrienden zoekt hij ook niet meer op. Hij voelt zich vooral mat en moe en met de tijd ook steeds somberder en zwaarmoedig. Hij begint zich soms zelfs af te vragen waar hij het allemaal nog voor doet.
Op aandringen van een goede vriend besluit hij hulp te zoeken. Hij had zelf al wel bedacht dat het probleem waarschijnlijk is dat hij na zijn pensioen een doel in zijn leven mist. Met de hulp van een coach komt hij er achter dat er nog een tweede oorzaak voor zijn sombere gevoelens is. Na de dood van zijn vrouw tien jaar eerder heeft hij nooit de tijd genomen om te rouwen. In plaats daarvan heeft hij zich op zijn werk gestort. Nadat hij in de coaching alsnog het verlies van zijn vrouw verwerkt heeft, merkt hij dat er een last van hem af valt. Hij voelt zich vrolijker en heeft weer zin om oude plannen op te pakken en vrienden op te zoeken. Na een tijdje begint hij zelfs een nieuwe relatie.